thumb

Nuotraukų autorė: Aurelija Slapikaitė-Jurkonė

Du populiariausi, geriausiai įvertinti praėjusių metų pastatai Lietuvoje – architektūros studijos Arches Slėnio vila bei R. Paleko ir Plazmos architektūros studijų Rasų namai – apdailinti medžiu. Medžio apdailą vis dažniau galime pamatyti naujai kylančiuose namų kvartaluose – tiek individualių gyvenamųjų, tiek ir daugiabučių. Kone kiekvieno naujo susitikimo metu girdime abejonę: taip, medžio apdaila – labai  gražu ir jauku, bet ar man nereikės medžio sudėtingai prižiūrėti, o jei nereikės prižiūrėti, kaip jis atrodys po keleto metų? Geras klausimas! Mūsų pačių projektuoti namai dar pakankamai jauni, tad nuvykome – architektai Marius, Saulė ir Aurelija – apžiūrėti keleto bičiulių architektų projektuotų pastatų, kad būtų tikrai aišku, kaip yra iš tikrųjų.

Termo mediena

Pirma apžiūrėjome du Aketuri architektų projektuotus gyvenamuosius namus, kurių apdailai buvo naudota termo mediena. Pirmasis – pastatytas 2012 metais, vadinasi, stovi jau penktus metus. Termo mediena reiškia, kad apdailos prižiūrėti nereikės (ji jau yra termiškai apdorota), tačiau su laiku ji pilkėja. Iš pradžių būna gana sodriai rudos spalvos, vėliau – natūraliai pilka. Daugiau informacijos (taip pat ir apie kainas) rasite ankstesniame mūsų straipsnyje (Medžio apdaila patinka visiems). Rezultatu galite įsitikinti patys nuotraukose žemiau. Mums – gražu.

01020304

Antrasis namas – kiek naujesnis, baigtas 2014 metais. Šiuo metu medis atrodo pakankamai panašiai, tad iš esmės galima sakyti, kad kartą papilkėjęs jis pasiekia savo galutinę išvaizdą. Žinoma, natūrali medžiaga su laiku šiek tiek keistis gali. Nuotraukose apačioje įdomu pastebėti (be mūsų manymu tobulai suprojektuotų ir įgyvendintų detalių), kaip medis, kurį nuolat gairina saulės šviesa, skiriasi nuo pridengto stogeliu, kur aiškiai matyti pirminė termo medienos spalva. Asmeniškai mums ši natūrali medžio gyvenimo raida – įspūdinga, lyg namas turėtų dar gilesnę istoriją.

050607

Vėliau nuvykome apžiūrėti Ambraso architektų projektuoto kūrybinių industrijų centro Pakrantės (dar žinomo kaip Rupertas), kurį galite apžiūrėti visi (Rupertas). Pastatas baigtas 2013 metais. Čia termo mediena atrodo kiek kitaip. Jau natūraliai ji daug margesnė, akivaizdžiai pušis, tad turi daug daugiau šakų. Pats medis per šiuos metus irgi tapo margesnis – galbūt paveiktas arti esančio miško, galbūt – tiesiog originaliai viešajam pastatui buvo pasirinkta mažiau brangi mediena. Bet kuriuo atveju šiam pastatui pušyno fone vargu ar galima įsivaizduoti tinkamesnę medžiagą.

080910-111121314

Dažyta mediena

Dažytos medienos nuvykome pažiūrėti į Krivių gatvėje esantį Tado Balčiūno projektuotą daugiabučių kvartalą, pastatytą 2007 metais. Čia daliai pastatų naudotas tamsiai dažytas neobliuotas medis. Bendras vaizdas – tikrai geras. Vietomis, kur pastatai geriau apšviesti saulės, matyti išblukusios vietos, tačiau jos pernelyg nekrenta į akis. Tuo tarpu dalis pastatų yra tinkuoti. Tiesą sakant, čia metų poveikis daug akivaizdesnis.

1516171819dsc_2779

Mūsų išvada – medis yra gerai. Tai gera, natūrali, šilta medžiaga, kuri su laiku – keičiasi. Vis dėlto čia derėtų palyginimas su vynu, kuris taip pat einant laikui keičiasi, bręsta, tačiau nuo to tampa tik dar įdomesnis ir subtilesnis.