web_thumb_1

Aluminium Tip – nedidelis daugiabutis namas populiariame centriniame 11th arrondissement Paryžiaus rajone, kuris yra vienas tankiausiai apgyvendintų rajonų Europoje. Prancūzų Babin + Renaud architektų projektuotas pastatas 2016 metais buvo apdovanotas World Architecture Festival Housing kategorijoje. Architektams pavyko pasiekti išskirtinę architektūrinę ir gyvenimo kokybę ankštame sklype ir su standartiniu biudžetu (pastatas patenka po affordable housing apibrėžimu). Žingsnis po žingsnio atsakome į klausimą: Kaip jiems tai pavyko?

Pirmas žingsnis: Erdvė sklype tokia pat svarbi kaip pastatas

Sklypas, greta esantys objektai visuomet diktuoja architektūrinę logiką. Kai sklypas – tankiai apstatytoje, urbanistiškai nusistovėjusioje teritorijoje, tarkim, centriniame miesto rajone, kuriam istoriškai būdinga tam tikra architektūrinė tradicija, lengva pernelyg daug negalvojant tiesiog ja vadovautis. Šiuo atveju, dviejų gatvių sandūroje esančiame sklype buvo galima paprasčiausiai užpildyti atsivėrusią tuštumą, kampą tradiciškai užstatant nauju pastatu.

PAPRASTAS ARCHITEKTŪRINIS SPRENDIMAS

NEDIDELIAME PLOTE KURIA

ERDVĖS, LAISVĖS, LENGVUMO POJŪTĮ.

Vis dėlto architektai pasirinko kitą strategiją. Pastatas skaidomas į dvi dalis: pagrindinį butų tūrį ir antrą, kuriame suprojektuoti vadinamieji ryšiai, t.y. laiptinė, liftas, sandėliukai. Šis tūris terasomis sujungtas su pagrindiniu pastatu. Tokiu būdu išlaikomas vizualinis ryšys tarp gatvės ir vidinio kiemo. Paprastas architektūrinis sprendimas nedideliame plote kuria erdvės, laisvės, lengvumo pojūtį.  Lengvumo atmosfera dar labiau pabrėžiama pastato viršutinius aukštus įtraukiant toliau nuo pagrindinio fasado, juos užbaigiant skulptūriška viršūne – Aluminium Tip. Be to čia naudojama šviesaus aliuminio lakštų apdaila subtiliai atspindi natūralią šviesą.

tip_web_turiai-2  tip_web_rysiai-3

diagram_1  diagram_3  diagram_2

Antras žingsnis: Grįžimo namo ritualas

Laiptinė daugiabutyje name atrodo savaime suprantamas dalykas. Ji yra neišvengiama, privalo atitikti reglamentus ir tiek. Vis dėlto, geriau pagalvojus, būtent per šią zoną ryte išeiname pilni lūkesčių, o vakare grįžtame nuvertę kalnus, po dienos rūpesčių. Juk namai – mūsų saugus uostas! Tad judėjimas iš jo ir į jį turi mūsų gyvenimui svarbią reikšmę. Argi ši funkcija nenusipelno daugiau poezijos? Ar šios nuobodžios pastato dalies nebūtų galima racionaliai išnaudoti gyventojų komfortui padidinti?

TAM TIKRA PRASME ARCHITEKTAMS

PAVYKO SUKURTI ŠVENTIŠKĄ,

ĮKVEPIANTĮ GRĮŽIMO NAMO EFEKTĄ.

Pavyzdžiui, grįžimas į Aluminium Tip esantį butą – įdomi kelionė. Pirma turėtumėte įeiti į vertikalų bokštą, kuriame – laiptai ar liftas, juo pakylate iki savo aukšto. Tuomet atsidursite lauko terasoje, kuri ir yra jūsų koridorius į vieną iš trijų aukšte esančių butų. Iš čia atsiveria vaizdas į miesto panoramą ar į vidinį kiemą. Kiekvienas butas turi nuosavą įėjimą iš lauko. Tokiu būdu architektai siekė iš naujo atrasti daugiabučiams būdingą perėjimą iš viešos erdvės į privačią. Čia matyti dar  vienas pastato skaidymo tūriais efektas – vietoje nedidelės klaustrofobiškos laiptinės butų gyventojai keliauja gryname ore, lyg grįžtų į nuosavą namą su gražia panorama. Tam tikra prasme architektams pavyko sukurti šventišką, įkvepiantį grįžimo namo efektą.

tip_web_rysiai-1  tip_web_rysiai-2

Trečias žingsnis: Buvimo namuose džiaugsmas – šviesa ir privatumas

Visi žinome, kad vienas svarbiausių geros jausenos reikalavimų yra natūrali dienos šviesa, kuo jos daugiau, tuo geriau. Vis dėlto ši paprasta tiesa projektuojant pastatus, ypatingai daugiabučius namus, dažnai apsiriboja reglamentais ar pasimeta tarp kitų architektūrinių elementų. Babin + Renaud architektams šviesa tapo pagrindiniu elementu, padėjusių sukurti butų planavimo ir fasado sprendimus. Visų pirma, tūrinis pastato skaidymas į butų ir ryšių zonas leido visus butus suprojektuoti taip, kad jų pagrindinė svetainės–virtuvės zona turėtų langus į dvi priešingas puses, tad namai – itin šviesūs.

TOKIU BŪDU SKLYPO SIAURUMAS

PADIKTAVĘS TOKIĄ PAT NAMO FORMĄ

BUVO IŠNAUDOTAS IR TAPO PRIVALUMU.

tip_web_fasadai-1  tip_web_2  tip_web_naktis

Kalbant apie interjero ir fasado ryšį, pastate projektuojama maksimaliai daug langų, tačiau jie – gana siauri. Turint omenyje centrinę pastato vietą mieste, šis sprendimas leidžia saugoti gyventojų privatumą (lyginant su įprastomis vitrinomis). Langų skaidymas diktuoja griežtą, ritmingą fasado sprendinį. Dar viena detalė – kiekvienas butas turi galimybę pagal poreikį atverti ar užverti išorines langines.

TAI LEIDŽIA PASTATO FASADUI

NUOLAT ORGANIŠKAI KEISTIS,

O GYVENTOJAMS –

VISIŠKAI KONTROLIUOTI

SAVO PRIVATUMĄ.

Griežtas fasado dalinimas bei langinės – moderni tradicinės Paryžiaus pastatų architektūros interpretacija. Čia susilieja funkcionalumas, identitetas ir moderni šiuolaikinio didmiesčio dinamika.

tip_floor-plan

Kodėl tai svarbu mums?

Babin + Renaud architektų Aluminiu Tip daugiabutis namas ne veltui laimėjo vieną svarbiausių pasaulyje apdovanojimų už gyvenamąją architektūrą.

VISŲ PIRMA ŠIAME PROJEKTE ARCHITEKTAI

ATSISUKA Į ŽMOGŲ, NAMO GYVENTOJĄ.

KAS PADĖTŲ ŽMOGUI

GERAI JAUSTIS GATVĖJE ŠALIA PASTATO,

IŠEINANT AR GRĮŽTANT NAMO, NAMUOSE?

Idėja labai paprasta, bet veiksminga. Tokiu būdu pasiekiamas funkcionalumas, tačiau kartu randamas atsakymas į klausimus, kokie vietinei architektūrai būdingi elementai turėtų išlikti naujame pastate, o kurie – turėtų būti atnaujinami ir tobulinami (ir kaip). Rezultatas – natūraliai į esamą kontekstą įsiliejantis, į žmogaus jausmus apeliuojantis pastatas.

 

Fotografijos: Cécile Septet / Šaltinis: “Aluminium Tip / Babin+Renaud” 28 Dec 2015. ArchDaily.