kubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_square

Architektas: Marius Bliujus

Vieta: Bajorai, Vilniaus rajonas

Metai: 2017

Plotas: 4 dvibučiai namai, vienas turtinis vienetas – 96 kv. m

Statusas: Pastatyta, parduodama

Daugiau: http://www.baltibaltinamai.lt/

 

MINIMALISTINĖ ARCHITEKTŪRA – ŠIUOLAIKINIAM GYVENIMUI

Balti Balti namai – minimalistinės architektūros, A+ klasės keturių dvibučių gyvenamųjų namų kvartalas vilniečių pamėgtoje vietoje, Bajoruose. Į šį projektą esame įsitraukę net daugiau nei įprastai. Visuomet galvojame, kad pasakoti pastato architektūros atsiradimo istoriją yra svarbu, kadangi kiekvienas architektų sprendimas turi priežastį ir siekia sukurti gražesnę, geresnę, patogesnę gyvenamąją aplinką žmogui. Tokios – tikros – istorijos pasakojimas atskleidžia architektų sukurtą pridėtinę naujo pastato vertę. Todėl dirbdami su namais, kuriuos projektavome pardavimui, įsitraukėme ir į tolesnį, projekto pristatymo būsimiems gyventojams, etapą. Baltų Baltų namų atsiradimo istoriją galite rasti specialiai sukurtoje projekto svetainėje: http://www.baltibaltinamai.lt/.

Užsakovų užduotis buvo išvystyti keturių sklypų kvartalą Bajoruose. Savo kasdieniniame darbe dažnai sulaukiame klientų, kurie yra nusprendę projektuoti ir statyti naujus namus patys, kadangi namų įsigyti pasirinkimas dažnai nuvilia estetiniu, kokybės ir vertės atžvilgiu. Todėl kartu su užsakovais sutarėme šį poreikį išpildyti ir pasiūlyti vilniečiams geros šiuolaikinės architektūros namus. Tokia galimybė mus nuoširdžiai nudžiugino, tad entuziastingai įsitraukėme į projektą ir rezultatu džiaugiamės.

Turint galvoje užduotį, gimė sprendimas sukurti griežtai minimalistinės architektūros kvartalą iš keturių dvibučių namų. Kiekvienas pastatas – racionalios beveik 100 kvadratinių metrų kvadratūros bei formos, dviejų aukštų kubo. Kiekvienai šeimai skirtas pakankamai erdvus vakarinis kiemas, į kurį atsiveria pagrindiniai namų langai. Architektūros požiūriu čia itin svarbios proporcijos bei spalvų pasirinkimas. Šviesios, geros nuotaikos baltų namų poros ir įkvėpė Baltų Baltų namų konceptą.

kubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_01 kubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_02

Minimalistinėje architektūroje ypač svarbios detalės. Taip gimė mintis visas namo architektūrines detales pabrėžti juoda spalva, išraiškinga forma bei medžiagiškumu. Todėl čia – juodi tūriniai langų rėmai, juodo medžio automobilių stoginė bei terasa. Šie elementai kuria išskirtinį, ryškų charakterį.

Nors A+ energetinio efektyvumo klasės reikalavimai įsigaliojo tik nuo šių metų pradžios naujai statomiems namams, Baltus Baltus namus dar praėjusiais metais projektavime taip, kad įsirengus šilumos siurblį oras-vanduo (vietoje dujų katilo) namų gyventojai galėtų pasirinkti gyventi A+ klasės namuose, taip įgydami papildomą komfortą.

Svarbi detalė yra ir tai, kad minimalistinei architektūrai, kaip ir tolesniam gyvenimo namuose patogumui itin svarbi statybų kokybė, todėl visu darbų metu reguliariai vykdėme autorinę priežiūrą, objektą taip pat nuolat stebėjo ir techninės priežiūros specialistai. „Minimalistinio ir šiuolaikinio gyvenamojo namo vertybės – aiškiai suformuotos, šviesios, patogios erdvės ir atidumas detalėms. Dėl to, lygiai kaip gera idėja ir projektavimas, svarbi yra namo įgyvendinimo kokybė. Tai pasiekti galėjome daug dėmesio skirdami bendradarbiavimui su statybos rangovu,“ – taip apie projektą kalba jo autorius Marius.

kubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_03 kubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_04

 

FUNKCINIS IŠPLANAVIMAS – KASDIENIO GYVENIMO KOKYBEI

Kiemas – šeimos poilsiui

Projektuojant kvartalą svarbu, kad visi namai ir sklypai būtų lygiaverčiai ne tik ploto, bet ir gyvenimo kokybės atžvilgiu. Šiuo atveju tikslas buvo visiems namams sukurti vakarinį kiemą, kadangi dėl saulės šviesos ši kryptis – viena mėgstamiausių.

kubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_sklypo-planas

Kieme, kaip ir namuose, svarbus patogumas. Kiekvienam namui numatyta stoginė vienam automobiliui ir vieta lauke – antram. Suprojektuotas sandėliukas lauko daiktams susidėti, privati terasa su stogu bei tvora gyventojų patogumui ir vientisam kvartalo vaizdui palaikyti.

Kiekvienas kiemas – 5 arų. Kiekvienas namas – 96 kvadratinių metrų ploto. Būtent tiek erdvės, mūsų manymu, yra būtina šeimai patogiai gyventi tuo pat metu neišlaidaujant papildomam plotui įsigyti ir prižiūrėti.

kubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_05

Pirmas aukštas – jaukiam gyvenimui

Namuose numatyta pakankamai didelė, 38 kvadratinių metrų, bendra erdvė, kadangi čia visuomet verda šeimos gyvenimas. Leidžiant laiką visiems kartu reikia ir privatumo, tad erdvė atidžiai zonuojama į svetainę, valgomąjį ir virtuvę, kurią galima dalinai atskirti. Vakarais čia bus šviesu ir saulėta, kadangi erdvė orientuota vakarų kryptimi, į kiemą. Taip pat projektuojami langai į gatvelės pusę, kad būtų galima pastebėti į namus atvykstančius žmones.

kubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_1a3d-planaskubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_1a-planas

Antras aukštas – asmeninėms erdvėms

Namuose suplanuoti trys miegamieji kambariai, tėvų ir vaikų zonos – atskirtos. Prie pagrindinio miegamojo numatyta drabužinė. Antras aukštas konstrukciškai suprojektuotas taip, kad jo išplanavimą galima laisvai keisti: čia nėra nei vienos laikančios sienos. Pagrindinis alternatyvos standartiniam išplanavimui – darbo kambarys su išėjimu į terasą vietoje arba papildomas vonios kambarys vietoje drabužinės. Miegamieji – asmeninės erdvės, kuriuose leidžiame ne tik nakties laiką, tad šiame aukšte svarbi šviesa. Kambariai orientuoti vakarų-rytų kryptimis, holas taip pat apšviestas natūralia dienos šviesa.

kubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_2a3d-planaskubinis-metras_balti-balti-namai_kvartalas_2a-planas

 

INTERJERAS – JŪSŲ DŽIAUGSMUI

Interjero dizainą laikome vienu pagrindinių gyvenimo kokybės elementų, todėl mums svarbu, kaip suprojektuotame Baltų Baltų namų kvartale įsikurs būsimi gyventojai. Minimalistinės architektūros namuose ypatingą dėmesį skyrėme išplanavimui ir patogumui, galvojame, kad čia geriausiai tiktų taip pat minimalistinis, lengvas ir šviesus interjeras. Idėjai perteikti parengėme pagrindinės erdvės vizualizaciją. Kartu su namų raktais naujieji gyventojai gaus ir interjero projektavimo su Kubiniu metru pasiūlymą. Vis dėlto neretai žmonės priima sprendimą interjerą susikurti patys, do it yourself (DIY) principu, todėl norime pasidalinti įžvalgomis apie tai, nuo ko, mūsų manymu, pradėti ir kuo užbaigti, į ką svarbiausia atkreipti savo dėmesį: https://www.kubinismetras.lt/straipsniai/jei-kursite-interjera-do-it-yourself-principu/.

kubinis-metras_balti_balti-namai_01_interjeras_webkubinis-metras_balti_balti-namai_02_interjeras_web

Balti Balti namai – jau pastatyti ir laukia naujų šeimininkų. Sužinoti daugiau detalių bei suplanuoti namų apžiūrėjimą galite čia: http://www.baltibaltinamai.lt/.