kubinis-metras_namas_square

Architektai: Marius Bliujus, Povilas Šliuželis

Plotas: 291 kv. m

Metai: 2018

 

Užduotis – siaurame, šešiolikos metrų pločio sklype, esančiame miesto centre, suprojektuoti gyvenamąjį namą su biuro patalpomis. Sklypo situacija padiktavo gana siaurą ir ilgą namo formą. Namas projektuojamas vienoje linijoje su kitais palei gatvę stovinčiais namais, taip formuojama vientisa gatvės išklotinė bei patogus, viešas patekimas į biuro zoną. Į gyvenamąjį namą formuojamas atskiras, net kiek paslėptas įėjimas iš šiaurinės pusės. Siaurame sklype garažas projektuojamas kaip atskiras pastatas giliau, kiemo gale. Tokiu būdu suformuojami du mažesni kiemai: privatus laisvalaikiui skirtas vidinis kiemas tarp gyvenamojo namo ir garažo bei ūkinis – už garažo.

kubinis-metras_namas_sp

kubinis-metras_namas_03

Būtent viešų ir privačių erdvių dalinimas namo tūryje ir buvo pagrindinis šio projekto iššūkis. Viena galimybė – biuro patalpoms paskirti visą namo rytinį, į gatvę orientuotą galą, per abu aukštus, tuo tarpu priešingą, vakarinį, į kiemą orientuotą galą skirti namams. Antra galimybė buvo pirmajame aukšte įkurti skirtingo lygio viešas zonas, t.y. biurą ir svetainę drauge su virtuve ir valgomuoju. Tuo tarpu antras aukštas visiškai privatus, jame – miegamieji. Šis variantas ir pasirinktas.

kubinis-metras_namas_05

kubinis-metras_namas_02

Tiek namas, tiek kiekvienas jo aukštas – dviejų galų. Pirmajame aukšte rytinę namo pusę greta gatvės užima biuras, kur išdėstytas nedidelis holas ir priimamasis, trys kabinetai, archyvas bei virtuvėlė su vonios kambariu. Vakarinėje pusėje – visiškai atskirti nuo biuro – namai. Įgilintas įėjimas iš šiaurinės pusės, kur ir atvažiuojama automobiliu, atsiveria į erdvų holą iš kurio patenkama į pagrindinę namų erdvę – bendrą svetainės, valgomojo ir virtuvės zoną. Ši susilieja su į pietvakarius atsiveriančia terasa bei vidiniu kiemu, tad kuria jaukumo, privatumo atmosferą, leidžiančią užsimiršti apie kitoje pusėje esančią miesto gatvę ir biurą.

kubinis-metras_namas_01

kubinis-metras_namas_04

Antrasis aukštas – sukurtas ramybei, poilsiui ir privatumui. Laiptais patenkama į šio aukšto vidurį, holą susiliejantį su antrąja svetaine. Ši erdvė antrąjį aukštą, panašiai kaip ir pirmąjį, dalina į dvi dalis – šeimininkų bei dabar jau svečių – vaikų. Privatesnėje, vakarinėje namo pusėje – erdvūs ir patogūs šeimininkų miegamieji kambariai balkonais atsiveriantys į vidinį kiemą. Rytinėje dalyje – svečių miegamieji. Antroji svetainė leidžia norint didžiąją dalį laiko leisti būtent antrame aukšte, o namuose ilgiau apsistojus daugiau žmonių gali lengvai virsti privačia erdve svečiams.

kubinis-metras_namas_06

Namo architektūra atspindi sklypo situaciją ir dvipusę funkciją. Pailgas, siauras sklypas padiktavo analogišką pailgą, aiškios formos namo tūrį, kuriam dar daugiau išraiškos suteikia naudojamos tamsios apdailos medžiagos: tamsiai pilkas klinkeris sienoms ir skarda stogui. Tuo tarpu namo galai atsiveria į rytinę, gatvės, bei vakarinę, kiemo, puses ir tai yra pabrėžiama įgilinimais, kurie dekoruojami šviesaus, šilto medžio ažūru. Šis sprendimas padeda kurti privatumą bei formuoja priedangą  nuo tiesioginių saulės spindulių. Medžio apdaila naudojama ir šoniniams langams pabrėžti. Šis žaidimas tarp tamsaus tūrio ir šviesių detalių padeda namo architektūroje atskleisti namo funkcinį bei konstrukcinį ritmiškumą, taip pat kuria aiškumo, vientisumo jausmą bei kviečia į šiltus, jaukius namus.

kubinis-metras_namas_1a-planas

kubinis-metras_namas_2a-planas