kubinis-metras_balti-balti-namai_diy-interjeras_square1

kubinis-metras_janaKai kalbame apie savo namus, dažniausiai įsivaizduojame jų vidaus erdves: kaip įsitaisę svetainėje skaitome knygas vakarais kartais pažvelgdami pro langą, kaip valandų valandas vakarieniaujame draugų rate penktadienio vakarą valgomajame ar kokį vaizdą pamatome tik pramerkę akis ryte. Visa tai yra interjeras, todėl mes interjero dizainą laikome vienu pagrindinių gyvenimo kokybės elementų. Vis dėlto neretai žmonės priima sprendimą namus įsirengti patys. Vieniems tai – malonumas ir hobis, kitiems atrodo, kad namus turi ir juose gyvena visi, tad ir kaip juos įsirengti – savaime suprantama, treti įsirengdami namus neplanuoja didelio biudžeto ar išskirtinių sprendimų, tad investuoti į interjero dizaino projektą irgi nenori. Palaikome visus, tačiau, kadangi interjero tema mums atrodo tokia svarbi, jei nusprendėte namus įsirengti do it yourself (DIY) principu, norime pasidalinti įžvalgomis apie tai, nuo ko, mūsų manymu, pradėti ir kuo užbaigti, į ką svarbiausia atkreipti savo dėmesį. Apie tai kalbamės su Kubinio metro interjero dizainere Jana.

 

PRADŽIA: IŠPLANAVIMAS IR TECHNINIAI SPRENDIMAI

Ko žmogus turėtų tikėtis nusprendęs pats susikurti interjero dizainą?

Puikiai suprantu tokį norą! Dar iki to laiko, kai pradėjau interjero dizainerės karjerą, turėjau galimybę susikurti interjero dizainą savo pirmam butui. Buvo be galo įdomu, tačiau iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad šis darbas sukasi vien apie namų estetinius sprendimus ir interjero koncepciją. Labai greitai supratau, kiek daug techninių detalių reikia žinoti ir apgalvoti dirbant net palyginus mažoje ir paprastoje erdvėje. Dar ir dabar šiuose namuose yra keistų vietų, pavyzdžiui šviesos jungiklis už durų, o ne greta jų. (Juokiasi.)

Manau, kad 60-70% darbo kalbant apie interjero projektavimą yra techniniai sprendimai, padedantys sklandžiai įgyvendinti statybos darbus ir kuriantys patogų gyvenimą, ir tik likę 30-40% yra estetika, matoma plika akimi. Techninis interjero projektas visų pirma yra funkcionalus išplanavimas. Tai, kad parduodamas butas ar namas jau turi baldų planą, dar nereiškia, kad tai yra geriausia galima ir labiausiai jūsų šeimai tinkama jo versija. Be to jame dažnai nėra asmeninių dalykų.  Ar jūs mėgstate gaminti? Šis paprastas klausimas gali visiškai pakeisti virtuvės, svetainės, valgomojo zonas ir jūsų gyvenimą namuose. Techniniame projekte taip pat svarbūs brėžiniai: grindų, sienų, lubų, elektros, baldų, medžiagų kiekiai. Ši informacija būtina sklandžiam statybininkų darbui ir jūsų ramybei remonto metu, aiškiam pirkinių planui bei kainai suskaičiuoti. Kur reikalingi vandens įvadai? Kokia kryptimi kloti grindis? Kokiame aukštyje kabinti šviestuvus? Kiekviena namų erdvė reikalauja daugybės smulkiausių sprendimų, iš jų ir susideda didžioji dalis interjero.

ĮKVĖPIMUI

Kokius namų darbus reikėtų atlikti prieš pradedant galvoti apie savo namų interjero koncepciją?

Visiems, tiek tiems, kurie planuoja namus kurti patys, tiek ir savo klientams, kuriems dizainą kuriame mes, visų pirma rekomenduoju peržiūrėti kuo daugiau interjero žurnalų, skirti laiko pavartyti Archdaily, Dezeen, Pinterest ir kitus architektūros ir dizaino portalus, patikusius vaizdus išsisaugoti. Svarbu atrasti dėsnius to, kas jums patinka, ir jais nuosekliai vadovautis. Kartais iki pirmųjų namų žmonės apie interjerą net nesusimąsto, neįsivaizduoja, kas jiems patinka, kokios yra galimybės. Kiti, atvirkščiai, domisi, tačiau, kai reikia priimti sprendimus sau ir ilgam, išsirinkti vieną dizaino srovę, ima dvejoti. Tad nors gražių paveikslėlių žiūrinėjimas gali atrodyti kaip pramoga, tai yra svarbus pradinis etapas. Kad ir kaip jums patinka detalės iš atostogų namelio Prancūzijos pietuose, jei apskritai jums patraukliausias šiaurietiškas minimalizmas, nesukelkite chaoso savo namuose.

PIRMA: GRINDYS, SIENOS IR LUBOS – FONAS

Interjeras susideda iš daugelio skirtingų elementų. Nuo ko reikėtų pradėti kurti interjero koncepciją?

Interjero pagrindas yra grindys, sienos ir lubos. Apie juos reiktų galvoti kaip apie foną viskam, kas dar atsiras namuose. Svarbu, kad fonas jums patiktų, tačiau pats savaime jis neturėtų būti pernelyg ryškus ar rėkiantis, tad savo mėgstamiausias spalvas verčiau pasilikite kitiems interjero etapams. Vienas svarbiausių jūsų namų elementų yra grindys. Taip visų pirma yra todėl, kad grindys užima nemažai ploto, todėl daro didelę įtaką bendram vaizdui. Taip pat jos sudaro nemažą interjero įrengimo kainos dalį, taigi grindų greičiausiai greitai ir lengvai nepakeisite. Be to, vien ko vertas malonumas vaikščioti basomis ant gerų medinių lentų! Išsirinkite medžio spalvą ir tekstūrą, kuri labiausiai patinka, nerekomenduoju šioje vietoje ypatingai taupyti. Grindų medis – pagrindinis namų akcentas, prie jo, darnos ar kontrasto principu, derinsite visą likusį namuose naudojamą medį.

1_photoshoped_web

7

Sienas ir lubas, jeigu nekuriate itin išskirtinio ar teminio dizaino, visuomet rekomenduojame rinktis šviesias, geriausiai – baltas ar baltas su pilku atspalviu, net jei dabar tai atrodo kaip nuobodus sprendimas. Esu tikra, kad visos kitos spontaniškai pasirinktos spalvos anksčiau ar vėliau nusibos. Spalvingumas ir nuotaika interjere atsiras su detalėmis. O šviesios sienos kurs erdvės, ramybės pojūtį ir bus puikus fonas gyvenimui. Taip pat būtinai padarykite spalvos bandymus, net jei atrodo, kad išsirinkote idealiai baltą spalvą. Nudažius bent kvadratinį metrą sienos ar gipso kartono realioje vietoje, esant natūraliam dienos apšvietimui vaizdas gali gerokai skirtis nuo to, kokį matote paletėje.

Jums taip pat reikės plytelių vonioje, galbūt virtuvėje ar garaže. Plytelėms galioja sienų ir lubų principas. Geriausia rinktis neutralius tonus ir malonią tekstūrą, ypatingai vonios kambaryje. Žinoma, jeigu jaučiate nenumaldomą norą pasiautėti, vonios kambarys gali tapti tam gera vieta: juodos, mėlynos, žalios, margos plytelės, spalvotas glaistas baltoms plytelėms sukurs individualumą, o įprastai balta santechnika natūraliai sukurs balansą.

ANTRA: GAMINAMI BALDAI IR LAIPTAI – SVARBUS LAIKAS

Koks galėtų būti kitas interjero koncepcijos etapas?

Gaminami baldai: virtuvė, TV spintelė ar siena, lentynos, prieškambario spinta, drabužinės, miegamųjų spintos. Apie gaminamus baldus svarbu pradėti galvoti iš anksto dėl dviejų priežasčių. Pirma, jie, panašiai kaip sienos, lubos ir grindys, sudaro interjero pagrindą, kadangi yra gana didelės plokštumos. Šios plokštumos gali susilieti su bendru fonu, pavyzdžiui, būti tos pačios sienų spalvos, arba tapti subtiliais akcentais. Bet kuriuo atveju siūlau rinktis tą pačią spalvų ir medžiagų paletę visuose namuose, derinti medį, baltą spalvą su patinkančiais pilkais atspalviais. Prieš užsakydami baldus, medžiagas būtinai rinkitės iš realios medžiagų paletės arba prašykite pagaminti pavyzdžius, juos derinkite tarpusavyje, taip pat – prie grindų ir sienų. Svarbu paminėti, kad, palyginus su lūkesčiais, šis etapas gana ilgai užtrunka (apie 3-4 mėnesius), todėl verta jį pradėti kuo anksčiau. Jei neturite dizainerio, baldus patogiai išplanuoti padės patys baldininkai. Pasigaminti galite ir smulkesnius baldus, pavyzdžiui, komodas. Šiame etape gera mintis kartu pasirūpinti ir įmontuojama buitine technika.

palepe-uzupyje_2

Jeigu Jūsų namuose numatyti laiptai, taip pat atkreipkite dėmesį, kad tai – nestandartinis elementais, taigi bus gaminamas, o terminai – panašūs kaip ir baldų gaminimo, tuo tarpu be laiptų – įsikelti į naujus namus nebus lengva. Be to laiptai gali tapti pagrindiniu interjero akcentu, todėl svarbu dizaino galimybėmis pasidomėti Pintereste ir atidžiai dirbti drauge su laiptų gamintojais. Čia svarbios detalės!

TREČIA: APŠVIETIMAS IR ELEKTRA – GERAM GYVENIMUI

Ką daryti su apšvietimu ir elektros išvedžiojimu?

Namų elektrą – apšvietimo, jungiklių ir rozečių, silpnų srovių (signalizacijos) planus – 100% rekomenduoju projektuoti drauge su interjero specialistu. Tai iš anksto išspręs daugybę galimų problemų ir nesusipratimų tiek remonto, tiek jau gyvenimo namuose metu. Be to apšvietimas yra esminis namų jaukumo ir patogumo elementas, kuris arba kurs gerą nuotaiką bet kokiame interjere, arba ją nuolat gadins. Šiame etape pasirinkite pagrindinius, neakcentinius šviestuvus. Jie dažniausiai būna neutralūs, dienos metu susiliejantys su lubomis, tačiau, jei norite, gali būti ir kiek ryškesnio dizaino. Elektros projektą svarbu peržiūrėti kartu su gaminamais baldais, atkreipti dėmesį, tarkime, kokiame aukštyje numatomas virtuvės stalviršis, kokiose pozicijose numatomi virtuviniai elektros prietaisai, arba ar į lubose numatytus šviestuvus neatsitrenks atidaromos spintos durys ir pan.

KETVIRTA: BALDAI – SKIRTINGOS SVARBOS

Baldų įprastai reikia daug, o pasirinkimas, atrodo, begalinis. Kaip rinktis baldus?

Baldai, mano akimis, yra skirtingos svarbos ir skirtingo kainų lygio. Svarbiausi baldai beveik visuomet būna ir brangiausi (pavyzdžiui, svetainės sofa ar miegamojo lova), į juos verta investuoti vardan asmeninio patogumo ir bendros namų estetikos. Šiuos daiktus vertėtų rinktis saugiai, nes po keleto metų juos išmesti ir keisti kitais bus gaila. Na, o mažesnius baldus ir interjero detales rinkitės drąsiai ir iš visos širdies.

balti_balti_01_interjeras

Taigi rinkdamiesi baldus kiekvienai erdvei pradėkite nuo esminio elemento, pavyzdžiui, nuo sofos svetainėje, stalo valgomajame, lovų miegamuosiuose ar vonios arba praustuvo vonios kambaryje. Prie šių daiktų derinsite visas kitas detales. Jeigu siekiate vientisumo, ramaus, solidaus interjero įspūdžio, pagrindiniai baldai galėtų būti bazinių spalvų ir medžiagų, kurias jau naudojote interjere kaip pagrindą, tuomet jie tiesiog subtiliai išsiskirs tekstūromis. Iš kitos pusės, jeigu tikrai mėgstate spalvas ir norite susikurti ryškesnius namus, šiame etape jau metas pasirinkti akcentinę spalvą, pavyzdžiui, įsigyti mėlyną, žalią ar rudą sofą.

5

8

Tuomet laikas vidutinio dydžio baldams, tai kėdės, foteliai, staleliai, nedidelės lentynos. Šios detalės sukurs interjero nuotaiką. Tačiau prieš įsigydami vieną ar kitą daiktą atkreipkite dėmesį, kad juos derinti tarpusavyje nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tad dabar pats metas atsiversti patikusius interjerų pavyzdžius, juos prisiminti ir išanalizuoti, o tuomet mix & match principu derinti ir rinktis konkrečius daiktus. Dar keletas svarbių klausimų sau. Ar visi šie daiktai bus nauji? Iš dizaino parduotuvės ar Ikėjos? Galbūt tai bus restauruotas senovinis baldas?

Paskutinis baldų rinkimosi ir viso interjero etapas – akcentiniai elementai. Tai yra šviestuvai, toršerai, stalinės lempos, augalai, paveikslai, knygos, kilimai, žaislai. Rekomenduoju pasirinkti keletą pagrindinių spalvų bei tekstūrų arba, jeigu taip norisi, rinktis kuo daugiau ir kuo įvairesnių. Šis pasirinkimas ir nulems individualų jūsų namų charakterį.

PABAIGAI: NAMAI SKIRTI JŪSŲ DŽIAUGSMUI

Kokį paskutinį patarimą duotum nusprendusiam susikurti interjerą DIY principu?

Kurkite sau interjerą tik tokiu atveju, jeigu tai tikrai jus domina arba jei tai – jūsų hobis. Kitu atveju, dirbčiau tiek su darbų vadovu, kuris organizuotų ir prižiūrėtų visus remonto darbus, tiek su interjero dizaineriu, kuris iš anksto viską detaliai apgalvotų, patartų, padėtų priimti sprendimus, išsirinkti konkrečias medžiagas ir  baldus bei atstovautų jus statybų aikštelėje, sekdamas įrengimo, baldų gaminimo kokybę bei spręsdamas proceso metu kylančius klausimus. Nauji namai turėtų kelti džiaugsmą, entuziazmo jausmą ir kurti malonų laukimo jaudulį.

balti_balti_02_interjeras