kubinio-metro-architektai_plytines-namai_square01

Architektai: Marius Bliujus, Povilas Šliuželis

Vieta:  Vilnius

Plotas: 308 kv. m, kiekvienas butas po 154 kv. m

Metai: 2018

Gavome užduotį suprojektuoti dvibutį gyvenamąjį namą, kurio kiekvienas butas apie 150 kvadratinių metrų ploto, gana siaurame tokiai programai sklype. Dėl to pagrindinis iššūkis buvo šią programą sklype išdėstyti taip, kad abu butai būtų lygiaverčiai savo pozicijos atžvilgiu, gaunama natūralia dienos šviesa bei turėtų po aiškiai suformuotą vidinį kiemą bei įvažiavimą. Sprendimas buvo projektuoti du atskirus, prastumtus vienas kito atžvilgiu, pailgus tūrius. Tai leidžia abiejuose namuose visas vidaus erdves apšviesti natūralia dienos šviesa bei namus maksimaliai orientuoti į pietų, pietvakarių pusę.

kubinio-metro-architektai_plytines-namai_spkubinio-metro-architektai_plytines-namai_01

Siekėme suprojektuoti erdvius ir šviesius namus. Nuo pat įėjimo į namus formuojamas vizualinis ryšys per visą namo ilgį. Greta įėjimo esančioje pirmo aukšto pusėje atskirtas visas namų ūkis. Čia – garažas vienam automobiliui bei kitai įrangai susidėti. Įeinama pro nedidelį tambūrą, tačiau stiklinės lauko ir vidinės durys jo dydžio neakcentuoja. Greta – erdvi drabužinė. Einant toliau – katilinė ir vonios kambarys. Tuomet patenkama į bendrą virtuvės, valgomojo ir svetainės zoną, atsiveria visa, nuo pat įėjimo matoma pietų, vakarų saulės apšviesta didžioji namų erdvė. Virtuvės zona – kiek nuošaliau, tačiau baldų sistema kuria vientisą bendros erdvės vaizdą. Valgomasis – šios erdvės centre. Privačiausioje namų vietoje įkurta svetainė. Terasa vitrininių langų pagalba kuriama kaip bendros erdvės tąsa.

kubinio-metro-architektai_plytines-namai_03kubinio-metro-architektai_plytines-namai_04

Užlipus į antrąjį aukštą atsiduriama natūralia dienos šviesa apšviestame hole, kuris dalina aukštą į dvi dalis – tėvų ir vaikų. Tėvų miegamasis kambarys kartu su drabužine projektuojamas į vakarų, kiemo pusę. Vaikų kambariai – priešingame namo gale. Visi miegamieji – aukštomis šlaitinėmis lubomis. Antrajame aukšte yra vienas, tačiau itin erdvus vonios kambarys.

kubinio-metro-architektai_plytines-namai_05kubinio-metro-architektai_plytines-namai_06

Kiekvienam namui suteiktas vienšlaitis siluetas, tokiu būdu namų pora kuria subtilią užuominą į tradicinį gyvenamojo namo siluetą. Pagrindiniai tūriai atskirti mažesniais, taip kuriant smulkesnį, jaukesnį mastelį būdingą kaimynystei. Projektuojami miestietiški namai skirti nuolat užsiėmusiems, praktiškiems miesto gyventojams, todėl architektūra – paprastų, aiškių formų ir funkcionali, pasirinkta solidi klinkerio plytų apdaila, ilgaamžė ir nesenstanti tiek funkcine (nereikalauja dėmesio), tiek estetine prasme.

kubinio-metro-architektai_plytines-namai_1a-planaskubinio-metro-architektai_plytines-namai_2a-planas