thumb

Architektai: Marius Bliujus, Evelina Vasiliauskaitė

Adresas: Vilnius, Lietuva

Metai: 2017

Namui davėme paprastą – Namo Markučiuose – pavadinimą būtent dėl išskirtinės Markučių specifikos: Lietuvos kraštovaizdžiui nebūdingų stačių kalvų, tradicinės architektūros persipynusios su vienu kitu šiuolaikiniu gyvenamuoju namu.

Užduotis buvo suprojektuoti vieno aukšto namą sklype, kur lygaus ploto – itin mažai. Šis noras reiškė vienintelį įmanomą variantą – ilgo plano namą, kuriame visos pagrindinės patalpos – orientuotos į Šiaurės pusę, kur atsiveria puikūs slėnio vaizdai.

Kadangi gražioji pusė – Šiaurinė, svetainės ir valgomojo zoną suprojektavome dvipusę, t.y. jos langai žiūri tiek į Šiaurę, tiek ir į Pietus. Abiejose pusėse numatytos taip pat ir terasos, tad vasaros metu namas gali atsiverti į lauką, išplėsti savo gyvenamąją erdvę.

Namo architektė Evelina, paklausta, kas jai pačiai labiausiai patinka apie šiuos namus, atsakė, kad namas savo architektūra yra paprastas, bet labai aiškus, dėl savo atvirumo (esamų praėjimų į terasas) jame gali vykti skirtingi scenarijai, tad lieka daug vietų netikėtumams.

Namo fasadas yra prašaudytas langais kurie išskiria jį tradicinių namukų aplinkoje savo žaismingumu ir paprastumu, taip pat vidaus erdvėse suteikia galimybę turėti įrėmintus vaizdus – peizažus, atidžiai parinktą dienos šviesos patekimą bei vietomis projektuojamos plačios, sėdimos palangės.