profilio-foto6

Architektai: Marius Bliujus, Aurelija Slapikaitė-Jurkonė, Haroldas Jurevičius

Adresas: Vilnius

Metai: 2017

Plotas: 155 kv. m

Iš miesto daugiabučio planuojantys išsikraustyti užsakovai, jauna keturių asmenų šeima, savo naujuose namuose norėjo susikurti privačią erdvę, kuri tuo pat metu plačiai atsivertų į gamtą, padėtų kurti malonius šeimos prisiminimus. Projektuojamo namo teritorijoje sutvarkyta susisiekimo infrastruktūra, aplinka, kiek toliau matyti miškas, tačiau kyla natūralus noras sukurti daugiau gamtos apsupties. Dėl to norėjome išnaudoti mažosios architektūros galimybes šiai atmosferai sukurti. Didelė sodo reikšmė padarė įtaką ir paties namo architektūrai, ypač jo terasai ir jos dinamiškoms formoms. Viduryje terasos numatoma obelis, tai ir įkvėpė laužytą, laiptuotą jos formą, greta planuojamas levandų sodas. Visa tai kuria itin jaukią atmosferą.

Pats namas – taisyklingos stačiakampio formos, šalia – tokią pat formą atkartoja ir stoginė trims automobiliams. Namas turi aiškią kryptį– pietvakarių, saulės, kiemo, į kurią atsiveria dauguma jo patalpų. Taip svetainė bei visi trys miegamieji kambariai apšviečiami natūralia šviesa. Šis fasadas kiek įtrauktas gilyn į namą, įrėmintas funkcionaliu stogu virš terasos. Įėjimo pusėje įtraukimo elementas  taip pat pasikartoja, traukdamas užeiti bei sukurdamas malonią emociją gyventojams, grįžtantiems į laukiančius namus.

Šie du įgilinti fasadai lyg ir traukia gyventojus į namus tiek iš kiemo, tiek iš įėjimo pusės, jie pabrėžti projekte kaip vienos pagrindinių dizaino detalių, tvarkingai išplanuotam namui suteikia ne tik dar daugiau funkcionalumo, tačiau ir dinamikos. Slaptas projekto dizaino komponentas buvo mažieji sandėliukai, iš abiejų terasos pusių, skirti rankų plovimui ir sandėliavimui, einant iš ar į sodą. Pasirinkta žalia medžio spalva, susiliejanti su supančia gamta, prideda minimalistinio natūralumo jausmo ir pabrėžia namo išskirtinumą.