thumb

Architektai: Marius Bliujus, Margarita Kaučikaitė

Vieta: Trakų rajonas

Metai: 2017

Plotas: 128 kv. m

Gauname tikrai nemažai užklausų dėl gyvenamųjų namų projektavimo, tačiau šio namo užsakovų laiškas suintrigavo akimirksniu. Ar būtų įdomu suprojektuoti namus greta lėktuvų pakilimo tako, taip pat – ir angarą nedideliam lėktuvui? Žinoma!

Šis namas – viename iš erdvių sklypų, tvarkingai išsidėsčiusių palei lėktuvų pakilimo taką nedideliame privačiame aerodrome. Pakilimo takas – plati ir ilga, lygi trumpai pjautos žolės juosta, kuri ribojasi su pietine sklypo kraštine. Aplinkui esantys sklypai – taip pat lygumoje plytinčios pievos, tolumoje matyti miškas. Sklypo šiaurėje – keliukas. Visa tai ir padiktavo pastatų išdėstymą sklype. Šiaurinėje pusėje projektuojama ūkinė dalis, kurioje – lėktuvo angaras, vieta automobiliams. Pietinėje dalyje, atsitraukęs nuo keliuko ir kitų kaimynų, netoli pakilimo tako – namas. Tokiu būdu poilsiaujant svetainėje galima stebėti ne tik televizorių ar židinį, bet ir kylančius lėktuvus. Pastatai taip pat išdėstyti rytinėje sklypo dalyje, vakarinę paliekant judėjimui – lėktuvėliui pravažiuoti bei laikui kieme leisti.

Meną mylintys ir suprantantys užsakovai projektuojant naujus namus siekė kuo grynesnio minimalizmo, tad visi sprendimai buvo išgryninti iki pat savo esmės. Pailgame sklype suprojektuotas pailgas namas, kurio architektūroje svarbiausia – proporcijos ir ryšys su gamta, čia nepamatysite nei vienos funkciškai nereikalingos detalės. Lietuviškoms pievų platybėms būdingas daržinės siluetas čia puikiai tinka. Apdailai parinktas natūralus medis, kuris laikui einant natūraliai pilkės. Stogas – šviesios, natūralios spalvos skardos. Abu pasirinkimai – grynos medžiagos, puikios pačios savaime.

Namo pietinėje dalyje – svetainė, valgomasis, virtuvė. Čia dideli langai į pietus, rytus ir vakarus. Pro pietinius ir vakarinius langus bus matyti važiuojantys, kylantys, besileidžiantys lėktuvai. Šiaurinėje dalyje – didysis tėvų miegamasis. Rytuose – vaikų miegamieji kambariai, o vakarinėje namo pusėje – pagalbinės patalpos. Visose gyvenamosiose patalpose numatyta palikti šlaitines lubas. Tuo tarpu ūkinės patalpos, kur didelis aukštis nereikalingas, bus formuojamos kaip kubai aukštoje dvišlaitėje erdvėje. Tokiu būdu namo architektūra įkvepia tokius pat minimalistinius sprendimus interjere. Aplink namą planuojamos 5 nedidelės medžio terasos strateginėse vietose, kaip tęsinys vaizdams pro langus, jos – ir yra vienintelės papildomos detalės visame minimalistiniame projekte.