skiedru-namas-thumb1

Architektai: Marius Bliujus, Margarita Kaučikaitė

Adresas: Markučiai, Vilnius

Metai: 2017

Plotas: 198 kv. m

Markučiai yra išskirtinė Vilniaus vieta savo senovinio priemiesčio dvasia ir kalvotu reljefu. Skiedrų namas – jau ketvirtas mūsų darbas šioje vietoje. Visas sklypas yra kalva su septynių metrų perkritimu, nuo gatvės kylančiu aukštyn. Ši aplinkybė skatino kalną išnaudoti architektūrai, kuri ir buvo sukurta atsižvelgiant į aplinką, reljefą, pasaulio šalis, vaizdus ir privatumą.

Ateinant ar atvažiuojant link Skiedrų namo pamatysite į kalną kylantį dviejų aukštų pastatą. Tamsi, akmeninė apatinė jo dalis susilieja su kalnu. Šiame aukšte – įėjimas į namus, kurio vienoje pusėje – garažas dviems automobiliams, kitoje – darbo kambarys. Aukštas dalinai įkastas į kalno šlaitą.

Pakilus į antrąjį namo aukštą vienoje L formos pusėje – miegamųjų zona, kur – trys miegamieji kambariai su visomis patogumui reikalingomis pagalbinėmis patalpomis. Kitoje pusėje erdvi bendra gyvenamoji zona. Pagrindiniai langai čia į vakarus, kur formuojamas kiemas ir terasa bei į pietus, kur, būdingai Markučiams, gyventojai matys žaliuojantį ar apsnigtą kalno šlaitą. Čia jaukumo įspūdį stiprins užsakovų atsineštas noras – interjere palikti atidengtas medines namo konstrukcijas – stogo gegnes, sienų kolonas – taip šią erdvę pabrėžiant, įrėminant.

Išėjus į kiemą namo vaizdas jau visai kitoks. Čia – vieno aukšto namas savo L forma dailiai įrėminantis jaukų kiemą. Tęsiant natūralaus jaukumo, šilumos temą, viršutinei namo daliai naudojama medžio čerpių, įprastai vadinamų tiesiog skiedromis, apdaila. Ji pagal senovinę tradiciją naudojama tiek namo sienoms, tiek ir stogui. Einant laikui ji visiškai susilies su gamtos fonu, kurio šioje Vilniaus vietoje tiek daug.

Rajono kontekstas padiktavo santūrią architektūrą, tradicinę namo stogo formą, tačiau tuo pat metu įkvėpė panaudoti senovinę skiedrų apdailą nauju būdu, suteikti apgalvotas pailgas proporcijas, tokiu būdu tradicijas interpretuojant šiandienos kontekste.