kubinis-metras_azuolo-namai_square

Architektai: Marius Bliujus, Julė Bajorūnaitė

Vieta: Trakų rajonas

Plotas: 316 kv. m

Metai: 2017

Ąžuolų namai – sodyba Kultūros paveldo teritorijoje, kur galioja reikalavimai bei teikiamos rekomendacijos laikytis tradicinės lietuviškos sodybos architektūros. Dėl to šis projektas buvo puiki proga apgalvoti, koks galėtų būti geriausias balansas tarp sekimo architektūrinėmis tradicijomis ir modernių sprendimų, kurie reikalingi šiuolaikiniam gyvenimo būdui ir gali būti pasiekti remiantis šiuolaikinėmis technologijomis.

kubinis-metras_azuolo-namai_01_web

kubinis-metras_azuolo-namai_02_web

Sklypas leidžiasi iš pietų į šiaurę, kur ribojasi su ežeru. Sodybai parinkta vieta – natūraliai šlaitiniame reljefe susiformavusi lygi aikštelė, kuri taip pat pagal galiojančius reglamentus yra arčiausia galima statyti vieta prie ežero. Sodyba formuojama iš dviejų pastatų – gyvenamojo namo ir ūkinio pastato, – kuriame suplanuotas garažas ir pirtis. Visi pagrindiniai pastatų langai atsukti į puikų vaizdą atsiveriantį šiaurėje. Tuo tarpu pietuose pastatų išdėstymu formuojamas saulėtas kiemelis.

kubinis-metras_azuolo-namai_03_web

kubinis-metras_azuolo-namai_04_web

Pirmasis pagrindinio namo aukštas – erdvė, kurioje vyksta visas gyvenimas. Virtuvės, valgomojo ir svetainės zonos projektuojamos vientisoje, taisyklingos formos erdvėje. Jos centre projektuojama namų ašis – valgomasis, virš jo – aukšta erdvė iki pat mansardos stogo, valgomasis taip pat atsiveria į lauko terasą, į ežerą. Simetriškai į abu šonus projektuojama svetainė ir virtuvė. Namo vakarinėje dalyje – pagrindinis miegamasis su vonios kambariu ir drabužine. Tuo tarpu mansardiniame namo aukšte suprojektuoti keturi miegamieji kambariai su privačiu vonios kambariu. Tad šis aukštas gali būti atvertas svečiams ar laikinai pamirštas pagal norus. Erdvumo pojūtį čia kuria dideli langai ne tiek kambariuose, bet ir hole.

kubinis-metras_azuolo-namai_05_web

Ąžuolų namų architektūroje vyrauja tradicinės lietuviškos sodybos elementai: šlaitiniai stogai su medžio pakalimais, paprastos, simetriškos pastatų formos, tamsaus medžio apdaila derinama su šviesiais langų, durų apvadais ir kitomis dekoratyvinėmis detalėmis. Terasa – tradicinės verandos interpretacija, ji funkcionali, jauki ir daili. Namo modernioji pusė sukasi aplink interjerą, šiuolaikinį žmonių gyvenimą šiuolaikiniuose namuose, todėl pirmiausia atsispindi vidaus erdvių išplanavime, funkcionalume, erdvume. Lygiai taip pat svarbus aspektas – natūrali dienos šviesa, todėl čia projektuojama daug ir didelių langų, kurie namams suteikia modernumo, lengvumo įspūdį ne tik interjere, bet ir architektūroje.

kubinis-metras_azuolo-namai_sp

kubinis-metras_azuolo-namai_1a

kubinis-metras_azuolo-namai_2a