kubinis-metras_berzu-namai_square2

Architektai: Marius Bliujus, Margarita Kaučikaitė, Povilas Šliuželis

Vieta: Kauno rajonas

Plotas: 139 kv. m

Metai: 2018

Beržų namą suprojektavome kaimo vietovėje, netoli Kauno. Sklypo pietinėje pusėje driekiasi kelias į netoliese esantį kaimelį, o aplink – dirbami laukai, ganyklos, teritorija taip menkai apgyvendinta, kad ją būtų galima pavadinti vienkiemiu. Į visas keturias puses atsiverianti lietuviškų ganyklų panorama dvelkia ramybe. Šį jausmą norėjome išsaugoti, tačiau kartu dideliame sklype iškart susidūrėme su iššūkiu: kur suformuoti vietą sodybai?

kubinis-metras_berzu-namai_12 kubinis-metras_berzu-namai_13

kubinis-metras_berzu-namai_skypo-planas

Šiam sprendimui įtakos turėjo įvažiavimas, du greta esantys keliai, saulėtoji sklypo dalis ir vaizdų kryptis. Visų pirma, norėjome atsitraukti kiek toliau nuo pagrindinio kelio pietuose ir šalutinio vakaruose. Nuo pietinio kelio atsitraukėme tiek, kad namas atsistotų ant nedidelės kalvelės, aukščiausioje sklypo vietoje. Vakaruose palikome pakankamai daug erdvės saulėtam sodui. Kadangi gražiausia panorama atsiveria šiaurinėje pusėje, pasirinkta namo kryptis leidžia turėti maksimaliai daug langų į vaizdus, tuo pačiu metu taip pat išnaudojant ir pietų fasadą šviesai įleisti. Įvažiavimas į sklypą numatytas pietryčių pusėje, kuri šiuo atveju mažiausiai naudinga. Automobilių stoginė kartu su ūkiniu pastatu suprojektuota į šiaurės rytus nuo pagrindinio namo, tokiu būdu formuojant privatų kiemą.

kubinis-metras_berzu-namai_14 kubinis-metras_berzu-namai_15

Kertinė ir išskirtinė namų vieta – didžiulė bendra virtuvės ir valgomojo erdvė, užimanti visą namo vakarinį galą. Čia projektuojami langai į pietus, vakarus ir šiaurę, taip pat aukštos šlaitinės lubos. Būtent šiose zonose šeimininkai praleidžia didžiąją dalį savo laiko, tad šiuo atveju svetainė tam tikra prasme nustumiama į antrąjį planą. Priešingame – rytiniame – namo gale projektuojamas pagrindinis miegamasis kambarys.  Namo centre – nedidelė svetainė, į šią dailią erdvę patenkama vos įėjus į namus, ji – namo ryšių mazgas, per kurį patenkama į visas kitas erdves, taip pat ir į privačią terasą šiaurinėje namo dalyje. Mansardiniame namo aukšte sukurta erdvė augimui. Čia didelė loftinė darbo zona bei keletas papildomų kambarių.

kubinis-metras_berzu-namai_16 kubinis-metras_berzu-namai_17

Pastatų architektūra – griežtai funkcionali. Kaimo vietovėje projektuojami minimalistiniai, tačiau į peizažą įsiliejantys dvišlaičiai tūriai, naudojamos kuo grynesnės medžiagos: natūralių spalvų termo mediena ir stogo skarda. Medienai natūraliai nupilkėjus nauji pastatai visiškai ištirps peizaže. Kiek ryškesnis akcentas – juodi langų rėmai, ankstesnius laikus menantis langų sudalinimas, kuris taip pat kurs jaukią atmosferą interjere.

kubinis-metras_berzu-namai_11

kubinis-metras_berzu-namai_pirmo-auksto-planas kubinis-metras_berzu-namai_antro-auksto-planas