kubinis-metras_miesto-namas_square

Architektas: Vitalijus Avreicevič

Vieta: Vilnius

Plotas: 230 kv. m

Metai: 2018

Miesto namas yra orientuotas pats į save, į savo vidinį kiemą, kuriame projektuojamas japoniško tipo sodas, į kurį gera žiūrėti ir kuriame gera leisti laiką. Visos pagrindinės namo erdvės žiūri į šią ašį, aplink kurią sukasi visas namas. Nuo gatvės pastatas atsiveria garažo tūriu. Šis tūris formos prasme atrodo kaip namo dalis, taip pat turi padidintą stogą, kuris veikia tiek kaip automobilių stoginė, tiek kaip įėjimo į namą stogas. Jame – stoglangis jaukumui ir šviesai, jis pabrėžia įėjimą.

kubinis-metras_miesto-namas_02 kubinis-metras_miesto-namas_03

Įėjus į namus einama galerija palei japonišką sodą, jaučiamas vizualinis ryšys su visu pirmu aukštu bei kiemu. Praėjus darbo kambarį bei visas ūkines patalpas atsiduriama privačioje namo erdvėje – virtuvėje, valgomajame ir galop – svetainėje. Valgomojo picture window įrėmina medį už lango.

kubinis-metras_miesto-namas_05 kubinis-metras_miesto-namas_04

Užlipus į antrąjį aukštą atsiduriame tiesiai priešais dar vieną picture window, iš kurio matyti kiemas. Visos patalpos išdėstytos vienoje eilėje, tėvų zona – į dešinę, vaikų – į kairę nuo laiptų.

kubinis-metras_miesto-namas_06 kubinis-metras_miesto-namas_01

Namo tūris – monolitiškas, skulptūriškas, namo idėjai labai svarbus landšaftas. Apatinis tūris – tamsaus klinkerio, viršutinis – šviesaus tinko. Subtili detalė, atsikartojanti visame name – tamsi juostelė dailiai įrėminanti langus bei pabrėžianti minimalų namo pakylėjimą nuo žemės.

Kubinis-metras_Miesto-namas_1A-planas Kubinis-metras_Miesto-namas_2A-planas