kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_square

Autoriai: Marius Bliujus, Vitalijus Avreicevič, Margarita Kaučikaitė

Vieta: Vilnius

Metai: 2015

Plotas: 80 kv. m

Nuotraukos: Norbert Tukaj

Šis mūsų projektas pavadintas užsakovo – Mindaugo – vardu dėl to, kad pastato konceptas šįkart buvo atsineštas paties užsakovo. Konceptas – vienas stačiakampis tūris dailiai padėtas ant kito, lyg viena ant kitos sudėtos kaladėlės. Griežtas minimalizmas prieštarauja tradiciniam vasarnamio vaizdiniui, taip pat ir sodybinam vietovės kontekstui. Vis dėlto į kontekstą pastatas įsilieja savo medžiagiškumu: natūrali termo mediena ir juodas skalūnas atrodo darniai fone esančio spygliuočių miško fone.

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_ziema_01

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_ziema_02

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_ziema_03

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_ziema_04

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_ziema_05

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_ziema_06

Norėdami išpildyti idealiai paprastą minimalistinę idėją turėjome rasti ne tokius ir paprastus architektūrinius ir konstrukcinius sprendimus. Tam, kad pirmo ir antro aukšto tūriai atrodytų kaip viena ant kitos padėtos kaladėlės, po antruoju aukštu esančioje namo zonoje atsirado nemažas aukščių perkritimas, kurį sėkmingai išlyginome panaudoję natūralų besileidžiantį sklypo reljefą. Statmenai ant pirmojo aukšto suprojektuotas antro aukšto tūris taip pat natūraliai sukuria stogą virš terasos ir stogelį virš įėjimo durų.

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_ziema_07 kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_ziema_08 kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_ziema_09

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_img_13_web  kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_img_09_web

 

Pokalbis su Mindaugu apie tai, kad namas turi būti toks, kokio norisi

Savo biure kalbinome Mindaugą apie vasarnamio projektavimo procesą – nuo pirmųjų minčių apie nuosavą namą, idėją ir paiešką, nuoseklius žingsnius ir patirtį, iki galutinio rezultato, tai yra projekto ir vasarnamio statybų.

Kaip kilo idėja, kad jums reikia būtent vasarnamio? Dabar žmonės soduose gyvenamuosius namus stato, kiti apskritai neturi poreikio vasarnamiui.

Mano žmona vaikystėje vasaras leisdavo sode, tad jai labai patiko mintis turėti vasarnamį, aš ir pats užaugęs nuosavame name. Pagalvojome, kad norėtume namo atokiau nuo miesto, kuriame galėtume leisti laiką vasarą, tačiau žiemą jame negyventume. Žiemą šiaip ar taip leidžiame laiką namuose, tad, mums atrodo, nėra jokio skirtumo, ar tai butas, ar namas. Prie namo dar reikėtų nuolat kasti sniegą! Taip ir sugalvojom, kad mums reikia būtent vasarnamio.

Iš pradžių planavome visai paprastą, mažą vasarnamį, vėliau ėmė atrodyti, kad reikia vis daugiau ir daugiau ploto, kaip gyvenamajame name. Tačiau galų gale pasirinkome minimalesnį variantą – 80 m² vasarnamį.

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_img_10_web

Kaip, kur ieškojote namo architektūros pavydžių, koks jūsų patarimas, kaip suformuoti idėją, užduotį architektams?

Visų pirma, kai pradėjome galvoti apie šį projektą, tiesiog ėmėme ieškoti norimo namo vaizdo per Google, peržiūrėjome daugybę nuotraukų.  Informacijos yra išties daug, todėl praleidome daug laiko mėgindami atsirinkti, kas patinka, kol galų gale suformulavome aiškią idėją, vaizdą sau, kaip namas turėtų atrodyti. Radę panašiausią į norimą statyti pavyzdį nuvažiavome į savo sklypą ir kuoliukais išsmaigstėme įsivaizduojamą kontūrą.  Pamatę rezultatą supratome, kad tam tikros architektūros namams reikia pakankamai daug erdvės aplink. Mūsų atveju, kadangi erdvės daug neturėjome, sugalvojome, kad namas turėtų būti ne vieno, o dviejų aukštų.

Paprastai namo konceptą nulemia tam tikros problemos, susijusios su sklypu – apribojimais, reljefu. Kokie veiksniai lėmė jūsų vasarnamio architektūrinius sprendimus?

Man labai patiko jūsų pasiūlymas dėl reljefo sklype pirmą aukštą padalinti į dviejų skirtingų lygių atskiras zonas. Pasirodė tikrai gera idėja daryti svetainę viename lygyje su kiemu, o ne iškeltą aukščiau. Taip atsiranda ryšys tarp namo vidaus ir išorės.

unnamed-300x225
Užsakovo eskizas

Papasakokite, koks buvo procesas nuo tada, kai sugalvojote, kad jums reikalingas vasarnamis?

Iš pradžių ieškojome jau pastatyto vasarnamio, kuriam užtektų tik minimalaus remonto, bet tokio varianto, žinoma, nepavyko rasti. Vėliau radome sklypą su mažu namuku, planavome jį didinti, aplipdyti… Buvome net ir projektą padarę, bet po to metėm jį į šiukšlių dėžę, nes, pradėję įdėmiau žiūrėti ir krutinti tą namuką, supratom, kad jį nugriauti ir statyti naują bus ne tik pigiau, bet ir geriau apskritai. Bandydami perstatyti esamą namą nebūtume gavę tokio rezultato, kokio iš tikrųjų norime, kažkuo vis tiek būtume buvę nepatenkinti. Statydami naują namą neturėjome priimti jokių kompromisų, čia viskas taip, kaip norime mes. Tad namelį nugriovėm, sugalvojome, ko norime, ir susiradome Kubinį metrą, kad padėtų idėją įgyvendinti.

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_img_11_web

Kaip išsirinkote architektus, į ką, jūsų nuomone, svarbu atkreipti dėmesį?

Peržiūrėjome daug architektų svetainių, jų darbų. Rinkomės architektus, kurių jau atlikti projektai patiko. Svarbu dirbti su žmonėmis, su kuriais sutampa požiūris į tai, kas yra gerai ir gražu. Tai žinau, nes kartą esu turėjęs nekokią patirtį dirbdamas su baldininkais.  Užsisakinėjau lovą, tam, kad gaučiau būtent tokią, kokios norėjau. Kaip eskizą nupiešiau keletą paprastų kvadratų, paryškintos tik kelios vietos, kur turi būti įgilinta: švarus dizainas. Atvažiavęs pasiimti lovos, radau lovą su paraitymais kampuose. Paaiškėjo, kad minimalistinis dizainas baldininkui buvo negražu. Teko viską perdaryti. Manau, taip gali nutikti ir su architektais. Todėl geriau išsirinkti tokius architektus, kurie projektuoja taip, kaip patinka tau pačiam.

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_img_07_web

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_img_08_web
Kubinio metro architektai Margarita Kaučikaitė ir Marius Bliujus dalyvauja namą fotografuojant

Ačiū Mindaugui už pokalbį. Žemiau galite matyti vasarnamio sklypo planą ir aukštų planus. Namas yra orientuotas ne visai tradicine kryptimi – į šiaurės vakarus – dėl to, kad toje pusėje atsiveria puikus vaizdas į mišką, būtent tai, ko vasarnamiui ir reikia.

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_sp

kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_1a  kubinis-metras_mindaugo-vasarnamis_2a