thumb

Ilgą laiką medžio apdaila architektūroje siejosi su tradiciniais, senoviniais, o kartais tiesiog senais namais. Tačiau faktas tas, kad medis patinka visiems, nepriklausomai nuo jų mėgstamo stiliaus ar gyvenimo būdo. Ko gero būtent todėl medis grįžta į architektūrą ir daro tai pačiomis įvairiausiomis formomis. Paskutinis argumentas prieš medžio apdailą nuosavam namui – jį bus sudėtinga prižiūrėti. Ar tikrai tai tiesa – skaitykite straipsnio antroje pusėje.

 

Medis šiuolaikiškai tradicinei architektūrai

Ne veltui pirma šio foto-straipsnio vaizdų grupė skirta šiuolaikiškai tradicinei gyvenamajai architektūrai. Nuo senų senovės žmonės namus statė iš medžio, medžiu juos ir apdailindavo. Tad pasirinkę šį variantą niekuomet neapsiriksite.

03 05© Stephen Goodenough Photographer

Medis ir moderni architektūra

Medį galima laikyti ne tik tradicine, bet ir klasikine medžiaga. Dėl šios priežasties jis puikiai tinka įvairiems architektūros tipams. Priklausomai nuo rūšies ir apdirbimo medis gali atrodyti prabangiai arba atvirkščiai – paprastai ir natūraliai. Abiem variantais moderniai architektūrai ši medžiaga tinka idealiai.

0401 02

Medis ir išskirtinė architektūra

Netradicinė, išskirtinė gyvenamoji architektūra dažniausiai gimsta dėl vienos paprastos priežasties – noro priartėti ar susilieti su gamta. Medis – ne tik savaime natūrali gamtos dalis, kartu su gamta jis gyvena, keičiasi, prisitaiko, ištirpsta jos fone, emociškai neįpareigoja. Be to medį nesudėtinga konstrukciškai pritaikyti nestandartiniams sprendimams, pavyzdžiui, lyginant su sunkia ir brangia natūralaus akmens alternatyva.

01OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA0507

Medis ir poilsis prie vandens

Niekas kitas taip nesukelia atostogų alkio kaip nedidelio medinio namelio vaizdas prie jūros. Kodėl? Todėl, kad tai yra teisingas vaizdas, kiekvienas dar iš vaikystės smėlio pilių laikų prisimename, kad būtent taip turi atrodyti tikros atostogos.

01102 03 04

Medis ir lauko poilsis

Medžio lentelių apdaila vyrauja didžiojoje daugumoje terasų, net jei patys namai apdailinti visai kita medžiaga. Kodėl medis karaliauja lauko poilsio srityje? Tai jauki akiai medžiaga, kurią taip pat malonu liesti rankomis, vaikščioti basomis, atsisėsti ir atsiremti ar net prigulti, užuosti.

01 02

Medis ir lauke, ir viduje

Galbūt tam tikru metu medžio apdaila namų interjere ir buvo asocijuojama  su pirtimi, tačiau noras matyti medį tiek namo išorėje, tiek viduje žmonių širdyse niekur nedingo. Medis įgavo daugybę spalvų, formų, faktūrų, kurių deriniai namus padarys jaukius, šiltus, natūralius. Tokius, kokių pasiilgsite.

01OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA04

Detalės

Tam, kad jūsų namas apdailintas medžiu atrodytų kaip nulietas, svarbu nepamiršti kruopščiai pasirinkti medžio rūšį, apdirbimą bei lentų gabaritus, atidžiai apgalvoti, kaip jis bus tvirtinamas, kaip jungsis ties kampais ir angokraščiais.

01 02041OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar visais atvejais medžio apdaila reikalauja daug priežiūros?

Paprasta mediena

Pats paprasčiausias ir pigiausias variantas – pjauta, neobliuota, dažyta mediena. Kodėl neobliuota? Tai leidžia dažams geriau įsigerti, padengti medieną, namo perdažinėti nereikės 10 metų. Šio varianto kaina prasideda nuo 10 eurų už kvadratinį metrą.

Jeigu norisi natūralesnio vaizdo, kad būtų matyti medžio tekstūra, reikėtų rinktis nepilno dengimo variantą. Šiuo atveju namą reikės perdažyti kiek dažniau – kas 5-7 metus.

Termo mediena

Termo mediena paruošiama medį kaitinant aukštoje temperatūroje vakuume. Šis procesas leidžia išdeginti visas organines medžiagas, todėl mediena lieka natūraliai atspari puvimui, pelėsiams, jos visai nereikia prižiūrėti. Šios medžio apdailos kaina gali varijuoti tarp 12 ir 90 eurų už kvadratinį metrą. Taip pat reikėtų turėti galvoje, kad deginta mediena su laiku keičia spalvą iš natūralios į pilką, gali būti gana marga, pavyzdžiui, šviesesnė Pietų pusėje. Priklausomai nuo architektūrinės vizijos, aplinkos ir požiūrio, tai gali būti privalumas arba trūkumas. Natūralią spalvą galima išsaugoti medį alyvuojant, šį procesą reikės karoti kas, vidutiniškai, 3 metus.

Maumedis

Maumedis turi daug sakų, todėl yra lyg ir natūraliai alyvuotas, jo nereikia niekuo dengti ar prižiūrėti. Natūralus maumedis taip pat yra linkęs pilkėti. Norint, kad jis spalvą išlaikytų ar įgautų kitą norimą natūralų toną (sodriai rudą, pilką, pilkai žalsvą, juodą), maumedis yra dengiamas geležies oksidu. Proceso kartoti ateityje nebūtina, tačiau šis variantas taip pat linkęs natūraliai keisti spalvas, margėti. Kaina sukasi apie 20 eurų už kvadratinį metrą.

Deginta mediena

Deginta mediena būna įvairių tamsių atspalvių, tačiau dažniausiai sutinkame juodą.  Medis yra deginamas natūraliu būdu, tai, panašiai kaip ir termo medienos atveju, leidžia iš medienos pašalinti bet kokias organines medžiagas, todėl vėliau jo prižiūrėti taip pat nebereikia. Procesas – rankų darbo, tad tai – vienas brangiausių variantų. Jis leis išsaugoti ir pabrėžti natūralią medžio tekstūrą.

 

Tad akivaizdu, kad medį kaip apdailos medžiagą rinktis galite visi, nepriklausomai nuo to, ar planuojate pirmuosius šeimos namus, ar namą kaip gyvenimo būdo ir kokybės simbolį. Tereikia pasirinkti geriausią formą, tinkamiausią kainą ir priimtiniausią funkcionalumo lygį.

Jūsų klausimų, komentarų ar užklausų dėl namo projektavimo lauksime elektroniniu paštu info@kubinismetras.lt.