thumb1

Architektai: Marius Bliujus, Margarita Kaučikaitė, Augustė Pilkaitė

Vieta: Trakų rajonas

Metai: 2017

Plotas: 191 kv. m

Juodo namo užsakovai – interjero dizaineriai. Todėl kartu su savo poreikiais naujiems namams jie atsinešė daugybę konkrečiai suformuluotų ir detaliai apgalvotų interjero sprendimų, puikių architektūrinių idėjų bei didžiulį norą konceptualumui, tad projektavimo procesas mums  buvo ypač įdomus.

Namo architektūra – suformuota sklypo. Ilgas ir gana siauras sklypas savo trumpąja kraštine ribojasi su ežeru, kur, žinoma, puikus vaizdas. Priešingoje pusėje, 5 metrais aukščiau ant kalno – vieninteliai šiuo metu arti esantys kaimynai. Sklype formuojama trijų tūrių kompozicija iš pagrindinio namo, darbo studijos bei garažo-stoginės automobiliams. Namas stiklo siena iš svetainės bei pagrindinio miegamojo atsiveria į ežero pusę. Tuo tarpu kitų trijų sklypo kraštinių privatumas saugomas darbo studijos, garažo, uždaros namo sienos. Pastatai formuoja architektūrišką kiemo ryšių erdvę, kurios ryškiausia dalis – kolekcinis automobilis tarp darbo studijos ir pagrindinio namo. Ši detalė akcentu tampa ne tik kieme, bet ir interjere, kadangi į ją atveriamos vitrinos tiek iš namo, tiek ir darbo zonos.

Architektūrinį konceptą dar labiau sustiprina medžiagiškumas. Trys su kaimynais besiribojančios pastatų kompozicijos kraštinės – iš juodos skardos. Tuo tarpu ežero fasadui bei vidiniam kiemui naudojamas juodas, degintas medis. Juoda spalva puikiai dera gamtinėje aplinkoje ir pabrėžia architektų, dizainerių vertinamą vizualinę estetiką.

Išplanavimas mums visuomet yra vienas iš esminių prioritetų, tačiau natūralu, kad šiuose namuose vidaus erdvės turėjo dar didesnę svarbą nei įprastai. Įėjimas į namus pabrėžtas skulptūrišku įgilinimu. Įėjus atsiduriame erdviame hole, kur įspūdį dar labiau sustiprina už stiklo sienos esantis kolekcinis automobilis. Holo dešinėje pusėje formuojamos patogios drabužinės, katilinė, virtuvės sandėliukas, sanmazgas, čia itin svarbūs judėjimo ryšiai. Iš holo patenkame į virtuvės ir valgomojo zoną, nusileidę dar keletu laiptelių – į svetainę aukštomis lubomis ir stiklo siena su vaizdu į ežerą.

Užlipę į antrąjį aukštą vėl atsiduriame erdviame hole, iš kurio galima išeiti į stogo terasą. Ežero pusėje – tėvų miegamasis aukštu dvišlaičiu stogu. Kitoje pusėje – vaikų miegamieji ir svečių kambarys. Šie kambariai – nėra dideli, tačiau dėl dvišlaičio stogo turi po nuosavą antresolę. Tokiu būdu visi miegamieji kambariai – išskirtinės, įdomios, savitos erdvės. Kiekvienas konkretus gyvenimiškas noras šiuose namuose  lyg galvosūkis priderintas prie kito, o visi kartu jie virsta konceptualiais namais, architektūra.

Beje, Juodas namas yra taip pat mūsų projektuoto Kalno namo kaimynas.