kubinis-metras_namas_square1

Architektai: Marius Bliujus,  Margarita Kaučikaitė, Gerda Vaitkevičiūtė

Plotas: 292 kv. m

Metai: 2018

Upės namas – upės slėnyje. Išskirtinė vieta įkvėpė ir suformavo namo architektūrą, kiekvienas tūrinis sprendimas priimtas siekiant sukurti kuo glaudesnį ryšį su sklypo pietvakariuose tekančia upe. Formuojamas pailgas namo tūris palei visą galinę sklypo kraštinę dėl dviejų priežasčių. Pirma, žinoma, siekiama namuose sukurti kuo daugiau plokštumų ir tuo pačiu erdvių, atgręžtų į vaizdą. Antra, dėl upės pakrantės apsaugos zonos ir inžinerinių tinklų, kurie eina per sklypą, didelėje erdvėje galima itin ribota, siaura ir ilga užstatymo zona.

kubinis-metras_upes-namas_sp2

Upės namas formuojamas iš trijų skirtingais kampais pasuktų tūrių dviejuose aukštuose. Pagrindinės gyvenamosios erdvės orientuojamos į upę, saulę ir vaizdus. Pirmojo aukšto gyvenamasis tūris atsuktas tiesiai į upę, o antrasis minimaliai pasuktas jo atžvilgiu tokiu būdu kuriant pastogę tiek virš terasos, tiek virš įėjimo į namą. Pirmojo aukšto tūris, kuriame yra ūkinė dalis ir virtuvė laužiamas palei užstatymo ribą, taip formuojant terasą namo užuovėjoje, bei patogią erdvę įvažiavimui. Ši namo dalis neatsitiktinai palikta vieno aukšto. Kadangi namas – upės slėnyje, į jį atvažiuojama nuo kalvos, važiuojant link namo, pats pastatas neužstoja vaizdo į upę ir slėnį, taip kuriamas ypatingas grįžimo namo jausmas.

kubinis-metras_namas_02kubinis-metras_namas_03

Nuo įėjimo į namus formuojamas vizualinis ryšys per visą pagrindinę namų erdvę iki pat valgomojo ir svetainės, žvilgsnį sulaiko ant šios ašies suprojektuotas erdvėje kabantis židinys. Visa erdvė vizualiai tęsiama į lauką, link upės. Šiuose namuose taip pat svarbi virtuvė. Jai skirta tiek pat erdvės kiek ir svetainei ar valgomojo zonai, ji – kiek nuošaliau, tačiau į ją patogu patekti tiek nuo įėjimo, tiek iš bendrosios erdvės ar laiptų. Virtuvė taip pat sujungia namus su ūkine namo dalimi, kadangi per erdvų virtuvės sandėliuką galima patekti tiesiai į kitas pagalbines patalpas – sandėliuką su katiline, garažą su dirbtuvėmis ir į automobilių stoginę lauke.

kubinis-metras_namas_04kubinis-metras_namas_05

Projektuojant ryšius namuose buvo nuolat galvojama apie gyventojų santykį su upe. Dėl to laiptai į antrąjį aukštą suprojektuoti taip, kad vos pakilus iškart atsivertų vaizdas pro langus. Panoraminis holas dalina antrąjį aukštą į dvi dalis – šeimininko ir šeimininkės. Kiekvienoje aukšto pusėje suprojektuotas erdvus miegamasis kambarys su privačiu vonios kambariu bei drabužine. Abiejuose miegamuosiuose bei vonios kambariuose suprojektuoti panoraminiai langai, matyti – vien tik upės slėnis, be to galima išeiti tiesiai į stogo terasą.

kubinis-metras_namas_01

kubinis-metras_upes-namas_1a-planas kubinis-metras_upes-namas_2a-planas